Nové knihy

 

Australská spisovatelka Barbara Hannay nás ve svém románu Návrat na Moonlight Plains zavede do roku 1942 , kdy jednotky japonské armády ohrožují severní Austrálii. Mladá Kitty se na radu dědečka uchýlí na farmu do vnitrozemí, ale ani tam není uchráněna před nebezpečím války. O sedmdesát let později se Kyttiin vnuk Luke rozhodne její farmu zrenovovat. Společně s mladou novinářkou, která má za úkol obnovu tohoto místa zdokumentovat, však objeví na farmě něco, co je pro ně šokující. Tajemství ukryté sedmdesát let může ohrozit celou Lukovu rodinu.

Příběh plný laskavosti, vřelosti a životní moudrosti najdete v knize Přístav naděje německé spisovatelky Niny Georgové. Kerducký přístav se pro hlavní hrdinku Marianne stal nadějí, že nikdy není pozdě změnit svůj život.

První díl série Sedm sester – Maiin příběh irské spisovatelky Lucinday Rileyové nás přivádí do luxusního sídla u ženevského jezera, kam se z různých koutů světa vrací sedm adoptovaných sester, aby převzaly dědictví po svém zemřelém otci. Každá z nich dostává dopis s údaji, podle kterých může nalézt svou biologickou rodinu. A tak se nejstarší ze sester Maia vydává do Brazílie, kde pomocí místního spisovatele odkrývá tajemství svého původu. Pátráním se dostávají do minulosti, do doby stavby sochy Krista, kdy žila její prababička Izabela. Odhalení jejího tajemství pomůže Maii vyrovnat se i s jejími vlastními problémy.

Kniha Vážka v jantaru americké spisovatelky Diany Gabaldonové navazuje na první díl Cizinka, v němž se mladá žena Claire, která tráví na skotském venkově své druhé líbánky, ocitá po dotyku záhadných menhirů v době o dvě stě let zpět. Právě vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Tento díl nás zavádí do Francie, kde se Clair se svým mužem ukryjí před brutálním útokem anglického velitele pevnosti, který je neprávem nařkl z vraždy.

Polská spisovatelka Olga Tokarczuk nás ve své knize Knihy Jakubovy seznámí s dějinami Polského království poloviny osmnáctého století. Podolí, území ležící na dnešní západní Ukrajině je osídleno křesťany, židy i muslimy. Díky kvetoucímu obchodu s muslimským světem dochází k bohaté kulturní výměně. Pozvolný hospodářský a morální úpadek však plíživě proniká do všech pater společnosti. Podstatná část příběhu se odehrává v židovském městě Brunn, dnešním Brně, ale i v jiných středoevropských městech. Román je obrazem dávného Polska, mocného a vlivného království na vrcholu státnosti, ale zároveň těsně před svým pádem.

Hlavní hrdinka, mladá žena Hana, v knize Okénko do snů spisovatelky Táňi Keleové – Vasilkové, často sedává ve svém pokoji s okénkem do zahrady a sní o tom, že její život budé jiný než matčin a babiččin. Touží odejít do města, provdat se za bohatého muže a mít spokojený život. Je odhodlána udělat pro to vše, bohužel nadělá spousty chyb, které se jen těžko napravují.

Německá spisovatelka úspěšných historických románů Sabine Ebertová se ve své knize 1813 Válečný požár zaměřila na dobu napoleonských válek. Příběh vypráví prostřednictvím smyšlených hrdinů, jejichž životy propojila s reálnými historickými postavami. Bitva národů u Lipska roku 1813 zásadně změnila tvář Evropy. Tímto tématem se zabývá i v další knize 1815 Krvavý mír, kdy spojenci slaví vítězství nad Napoleonem a lidé doufají v mír. V mnohých německých městech panuje hlad, zkáza a choroby. Vídeňský kongres má nově uspořádat Evropu, ale Napoleon se v březnu 1815 vrací z Elby. Vojska se znovu dají na pochod.

Detektivní humorný román Kdo jinému jámu kopá je od spisovatelky Marie Rajfové. Poklidný život městečka rozvíří smrt výstřední učitelky. Josefína Divíšková, mladá učitelka a malířka začne rozplétat nitky případu stylem a humorem jí vlastním. Podaří se Josefíně odhalit pozadí skandálního zločinu dřív než kriminalistům, nebo bude muset spolupracovat s komisařem Tvrdíkem, kterého nemá zrovna v lásce? Česká slečna Márplová přichází na scénu.

Americký spisovatel James Rollins přichází s dalším vzrušujícím thrillerem s názvem Oltář ztraceného ráje. Po pádu Bagdádu dojde k rabování města. Do rukou ozbrojenců se dostanou jak exotická zvířata ze ZOO, které pašují do západních zemí, tak i materiály z tajné laboratoře v podzemí. O sedm let později veterinářka v Louisianě objeví ztroskotanou rybářskou loď s děsivým nákladem.

Beletrizovanou literaturu faktu o skutečném masovém vrahovi naleznete v knize Ďábel v bílém městě amerického spisovatele Erika Larsona. Je rok 1893 a v Chicágu právě probíhá Světová kolumbovská výstava. Americký Jack Rozparovač H.H. Holmes ve svém speciálně upraveném domě mučí a vraždí desítky žen. Sugestivně vylíčený příběh skutečných lidí na pozadí velké události.

Psychothriller Temné kouty je od americké spisovatelky Gillian Flynnové. V kansaském městečku se obětmi satanistické vraždy staly matka a její dvě dcery. Třetí sedmiletá dcera přežila a jako pachatele označila svého patnáctiletého bratra. Po pětadvaceti letech se členové neoficiálního spolku zaměřeného na zločiny snaží objevit důkazy o jeho nevině.

Americký spisovatel žijící na Slovensku Robert Bryndza přichází s pokračováním řady Inspektorka Erika Fosterová s názvem Noční lov. Jedné červnové noci je zavražděn ve svém bytě známý a vážený praktický lékař. O několik dní později za podobných okolností umírá další muž. Inspektorka Fosterová tuší, že jde o sériového vraha. Existuje v minulosti obětí nějaké tajemství, které je spojuje?

Dům smrti tak se jmenuje volné pokračování thrilleru Přítelkyně smrti rakouského spisovatele Bernarda Aichnera. Při exhumaci na insbruckém hřbitově přítomní objeví zrůdný nález. Jde o vraždu a podezřelou osobou se stává funebračka Blůmová, která tehdy mrtvé pohřbívala.

Mladí manželé jsou pozváni ke své sousedce na slavnostní večeři a rozhodnou se nechat své šestiměsíční dítě doma se zapnutou dětskou chůvičkou. Dítě chodí každou chvíli kontrolovat, přesto po návratu domů je pryč. Policie prohledává celý dům a kdo ví co naleznou. Kanadská spisovatelka Shari Lapenová napsala strhující thriller Manželé odvedle.

Pro děti

Celestine je vzorná dcera i sestra, spolužáci i učitelé jí mají rádi a ona sama je šťastná a spokojená. Jednou se však dostane do situace, kdy musí udělat zásadní rozhodnutí. Poruší pravidla a může za to být odsouzena a označena jako vadná. Utopický svět založený na pomyslné dokonalosti a morální bezúhonnosti je doveden až do krajnosti. Kniha o spravedlnosti, lásce, zášti, dokonale nedokonalých lidech a síle společnosti to je Vadná od Cecílie Ahernové.

Návrat kouzelnice od amerického spisovatele Chrise Colfera je pokračováním série Země příběhů. Už je to rok co se sourozenci Alex a Conner vrátili z říše pohádek, když se u nich objevila kmotřička víla i s vojáky. Zlá kouzelnice je zpět a chce se mstít….

Třetí stříbrná kniha snů je závěrečným dílem trilogie od Kerstin Gierové. Liv má plné ruce práce s tím, aby odvrátila všechny hrozící katastrofy.

V Černém lese v doupěti žije lišák Ferina, slavný detektiv a spisovatelka Simona Petrová vám knize Lišák Ferina o něm bude vyprávět.

Další příběhy loupežnické rodinky z lesa Řáholce najdete v knize Cipískova loupežnická knížka od Václava Čtvrtka.

Karel Jaromír Erben a Božena Němcová nám v knize Pohádky budou vyprávět o chytrých chasnících, krásných princeznách a čarodějích.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Administrátor. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *